Behandlinger som kan være egnet for akne/kviser

Se priser på behandlinger Bestill time

Akne eller kviser

Akne eller kviser skyldes at det produseres for mye talg, dette kommer av en forstyrrelse i talgkjertelens funksjon. Akne eller kviser kan oppstå hos oss alle hva gjelder etnisitet, kjønn og hudfarge. Mange opplever å få akne eller kviser i løpet av ungdomsårene, det skyldes da som oftest endringer i kroppens hormoner.Disse akneutbruddene eller kviseutbruddene roer seg derfor ned og går som oftest over når hormonsystemet har stabilisert seg.

Aknepatogenesen går slik:

Det starter gjerne med en forhøyet talgproduksjon, deretter hyperkeratinisering. Altså en opphopning av døde hudceller som tetter talgkjertelens utførselsgang. Dette fører til et anaerob miljø for aknebakterien, cutibacterium acnes/ propionibakterium acnes, og det er et slikt miljø denne bakterien trives best i. Videre resulterer dette i en betennelse og kvisen/ akne er et faktum.

For mange unge som sliter med akne og kviser er det svært belastende for selvbildet, det tynger ofte hverdagen både psykisk og fysisk. Dette er viktig å ta på alvor da unge mennesker står ovenfor store og gjerne avgjørende beslutninger for hvordan livet videre utspiller seg. Løsningen her vil ikke være lik for alle og det er viktig å ta dette på alvor. Kvise og akneutbrudd kan være mer enn en uren hud for den det gjelder.

Det er flere faktorer som spiller inn når det gjelder akne og kviser. Hormoner spiller ofte en rolle ved forekomst av kviser og akne. Talgkjertelen er sensitiv ovenfor hormoner. Vi vet at stresshormoner samt vekst og kjønnshormoner trigger produksjonen av talg eller sebum. Dette gjør at også ulike sykdommer kan trigge akne eller kviseutbrudd.

For eksempel er PCOS en av disse sykdommene da det øker kjønn- og veksthormoner. Genetikk spiller en stor rolle når det kviser og akne. Dersom en av dine foreldre har hatt akne og kviser opp igjennom oppveksten vil det øke sannsynligheten for at du også vil rammes av akne/kviser. Hyppig luebruk, trange klær eller tett hodebekledning kan være med å trigge akne/ kviser da dette kan irritere hårsekken og talgkjertelen.

Denne irritasjonen kan gi en betennelse som da igjen resulterer i kviser/akne. Bruk av sminke, da gjerne okkluderende sminke som tetter porene, kan gi kosmetikkakne. Dette gjelder særlig bruk av sminke som tetter porene, talgkjertelen, og når huden ikke renses daglig. Dette vil føre til akne og kviser. Her vil som oftest en god daglig renserutine og tilpasset make-up løse problemet.

Vi kan kategorisere akne i flere ulike undergrupper.

Akne Vulgaris
Dette er den varianten med hyppigst forekomst. Denne varianten oppstår stort sett i ansiktet, men kan også oppstå på rygg og bryst.

Nodulocystisk akne
Nodulocystisk akne er mer alvorlig. Denne varianten oppstår gjerne hyppigere hos gutter/ menn, også ofte arvelig. Her vil det være større hudcyster og kuler i huden, disse kan også væske.

Voksen akne
Voksen akne er en tilstand som har hyppigst forekomst hos kvinner i 25- 40 år. Det er også kalt akne tarda som betyr voksen i sen alder. Denne tilstanden forverres gjerne ved menstruasjon, stress, røyking og bruk av uegnet kosmetikk.

Graviditetsakne
Graviditetsakne er en tilstand som av navnet oppstår under graviditet. Dette kan relateres til hormonelle endringer igjen. Her er det svært individuelt hvordan man reagerer på hormoner. Men en kan oppleve akne for første gang under sin graviditet, så kan en annen oppleve at huden blir fri for akne under graviditeten.